Buddynetwerk

Vriendschap dankzij Buddy Netwerk

‘Buddy Netwerk, doe(t) iets voor een ander’ staat op billboards overal door Delft te lezen. Een jaar geleden gaf bouwkunde student Jarin de Groot (22) gehoor aan die oproep. “Vrij impulsief,” zoals hij zegt. Op die manier kwam hij in contact met Rob van Alff (70). Het begin van een vriendschap.

Door Marie-Jet Eckebus

DELFT – “Ik wist niet eens dat Buddy Netwerk bestond,” zegt Van Alff. “We werden erop gewezen door een paar hulpinstanties.” Hij vulde een formulier in met zijn interesses en voorkeuren. Een coördinator van Buddy Netwerk zag een goede match tussen hem en Jarin. “Toen Jarin voor het eerst bij mij op bezoek kwam, liep hij de keuken in om iets te drinken te pakken,” zegt Van Alff. “Dat waardeert niet iedereen. Maar ik vind het juist leuk dat hij zo relaxt is.” Jarin licht toe dat het in Twente, waar hij vandaan komt, heel normaal is om bij vrienden de keuken in te lopen: “Dat is een teken dat je je thuis voelt.” Eén keer in de week gaat hij bij zijn ‘maatje’ langs. Op wisselende dagen, want Van Alff houdt van een beetje ‘chaos’ in zijn leven. Dan lunchen ze samen en nemen de week door. Of ze gaan er op uit. Van Alff heeft een groot deel van zijn leven in Den Haag gewoond, waar hij onder andere welzijnswerker in de Schilderswijk was. Hij heeft het met Jarin vaak over de verschillen tussen leven in de Randstad en in Twente. “Zo leren we van elkaar,” vindt hij. Ook voetbal is een geliefd gespreksonderwerp. “Ik ben een ADO-aanhanger en Jarin is voor FC Twente. Maar we houden het gezellig.” Van Alff heeft diverse gezondheidsproblemen, waaronder reuma en de ziekte van Parkinson. Door zijn manier van lopen en praten denken sommigen dat hij alcoholist is. Daar bedacht hij iets op: hij liet een pet maken met duidelijk het woord ‘Parkinson’ op de voorkant. Hij is er de man niet naar om zich een slachtoffer te voelen, dat is duidelijk! “Ik heb sinds kort een elektrische loopfiets,” vertelt hij, “en ik wilde Jarin het Agnetapark laten zien. Toen we vertrokken, trok ik expres heel snel op. Jarin kon mij nauwelijks bijhouden op de fiets. Ik houd ervan om een beetje te plagen. Ik ben nog steeds de puber van de familie.”

Ben jij ook een goede match voor iemand?

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Jarin en Rob en wil je ook een ‘maatje’ voor iemand zijn? Buddy Netwerk is altijd op zoek naar vrijwilligers die zich graag inzetten voor een ander. Na een basistraining wordt er een passend maatje voor je gezocht. Je gaat op kennismakingsgesprek bij het maatje thuis. Klikt het van beide kanten? Dan ga je een leuke tijd tegemoet met iemand die je anders misschien nooit ontmoet zou hebben. Kijk voor meer informatie op www.buddynetwerk.nl

 

 

 

Wil je iets voor een ander doen? Word Buddy! Buddy worden

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.