Buddynetwerk

Maatregelen Buddy Netwerk i.v.m. het coronavirus

Update 1 april:

Else Kodde sprak vandaag met Den Haag FM over de actie ‘Doneer een brood voor iemand in nood’. Het interview start bij 13.10. Doe je ook mee? Steun ons en kijk op onze crowdfundingscampagne


Update 30 maart:

Een fragment uit de dag van onze collega Roos:

#Hetmaatjebelt
Op mijn vrije dag de Buddy Netwerk telefoon in mijn bezit. Ik ben van plan drie deuren in de grondverf te zetten en sta net op de ladder als de telefoon gaat. Het is 1 minuut over negen.

Het is een maatje dat bedankt voor het lieve kaartje wat hij van ons ontvangen heeft. Een praatje volgt. Hij is best alleen op het moment, zijn zonen wonen niet in de buurt. De buurvrouw zet zijn boodschappen voor de deur. Hij hoort slecht dus tv kijken gaat ook moeilijk. En hij mist zijn buddy, want ja, die kan nu niet langskomen. Gelukkig belt hij wel om de dag even op om te horen hoe het gaat.

Ik heb net de kwast in de verf gedoopt als de telefoon weer gaat. Weer een maatje dat ontroert is door het kaartje wat ze van ons ontvangen heeft. Ze voelt zich erg alleen nu haar buddy niet op bezoek kan komen. Ze hadden het juist zo gezellig met elkaar. Ik vraag hoe het met de boodschappen gaat. ‘Ik eet gewoon mijn vriezer leeg en dan zie ik wel weer’, zegt ze, ‘en anders kan ik mijn buddy bellen, heeft ze beloofd’.
Ook de 3e verfpoging mislukt. Weer eenzelfde verhaal over eenzaamheid en het gemis van het leuke contact met de buddy, het kopje koffie wat ze altijd samen dronken, dankwoorden voor het lieve kaartje.

Ik doe de deksel op het blik verf en maak de kwasten schoon. Van verven zal het vandaag niet komen. Lekker belangrijk. Dat de maatjes zo blij zijn met hun buddy en met een lief kaartje in de bus, dat is pas belangrijk.
————————————————————————————————————————————————————————-Update 27 maart:

Doneer een brood voor iemand in nood

Primeur! Volgende week vrijdag wordt het eerste Buddybrood gebakken in Den Haag in samenwerking met Bakkerij Driessen. Op die dag wordt in stadsdeel Escamp het eerste Buddybrood rondgebracht bij kwetsbare ouderen. Wij organiseren samen met MKB Den Haag elke week diverse ludieke acties in Den Haag e.o. om zo in contact te blijven met een zeer kwetsbare doelgroep en steunen we het MKB! Doe je mee? Steun ons en kijk op onze crowdfundingscampagne!

 


Update 26 maart:
Jolijn (6 jaar) en Laurens (bijna 8 jaar), de kleinkinderen van onze fantastische vrijwillig coördinator Ank Filius, wilden ook iets doen voor maatjes die alleen zijn en vanwege de coronacrisis geen visite mogen ontvangen. En het huis niet meer uit kunnen. En dus maakten Jolijn en Laurens prachtige tekeningen. Ank doet de tekeningen met een persoonlijk briefje in de brievenbus bij de maatjes thuis in Gemeente Leidschendam-Voorburg. En maakt zo de dag van iemand die het hard nodig heeft een beetje mooier. Dank je wel Jolijn en Laurens! Heb jij ook een leuk idee of iets bijzonders gedaan voor je maatje? Laat het ons weten!


Update 20 maart:
1 centraal telefoonnummer voor kwetsbare Hagenaars
Sinds donderdag 19 maart is er 1 centraal telefoonnummer beschikbaar voor kwetsbare inwoners van Den Haag die door corona in de knel komen. Zij kunnen op telefoonnummer (070) 205 30 03 terecht voor (hulp)vragen, of een goed gesprek. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 16.00 uur.


Interview met Else Kodde op Den Haag FM


Bericht 13 maart:

Tijdens een ingelaste persconferentie donderdag 12 maart, maakte premier Rutte, samen met minister Bruins van VWS en de heer van Dissel van het RIVM, een aantal maatregelen bekend om het Coronavirus zo snel mogelijk te overwinnen in Nederland. Een van de maatregelen is om zo min mogelijk contact te hebben met kwetsbare mensen. Helaas treft deze maatregel direct ons mooie werk. Buddy Netwerk voelt zich daarom genoodzaakt de bezoeken van onze buddy’s aan haar cliënten voorlopig op te schorten.

Wij begrijpen als geen ander dat dit ook voor onze cliënten een zeer verdrietige maatregel is. Onze cliënten zijn juist mensen die al in een sociaal isolement leven, licht dementerend zijn of chronisch ziek. Onze buddy’s zijn zeer toegewijd om deze mensen te ondersteunen. Buddy Netwerk blijft haar cliënten ondersteunen. Nu fysiek contact tijdelijk niet mogelijk is, gaan wij cliënten bellen en een kaartje sturen. Wij vragen iedereen die getroffen wordt door deze maatregel begrip te hebben voor de situatie.

De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan hard. Via e-mail, onze website, social media en telefoon houden we jullie op de hoogte van veranderingen in het beleid.

Buddy Netwerk blijft bereikbaar
Het belangrijkste is op dit moment: bereikbaarheid. Wij blijven telefonisch bereikbaar voor vragen en advies. Buddy Netwerk is bereikbaar op telefoonnummer 070 3649500.

Voor verwijzers:
Helaas kunnen wij op het moment niet bij cliënten op huisbezoek. Dat geldt voor bestaande cliënten, maar zeker ook voor nieuwe cliënten. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Zodra het weer mogelijk is, starten wij onze huisbezoeken. Fijn als jullie hier rekening mee willen houden als je cliënten wil doorverwijzen.


Vijf manieren om ouderen nu niet eenzaam te laten worden
In de gemeenten waar Buddy Netwerk actief is, wonen veel ouderen die nu vanwege het coronavirus minder bezoek krijgen. Terwijl dat bezoek vaak het hoogtepunt van de week is. Deze ouderen kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen, vooral als ze minder digitaal vaardig zijn. Dat willen we niet laten gebeuren! Daarom wijzen wij iedereen graag op de volgende mogelijkheden om eenzaamheid bij ouderen nú tegen te gaan.

1. Bel vaker en langer
Hoe makkelijk is het om wat vaker te bellen of langer te bellen? Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet uw telefoon dan op luidsprekerstand. Zo bent u op afstand toch verbonden.

2. Schrijf kaarten en brieven
Veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten. Dat kunt u natuurlijk doen met uw eigen ansichtkaarten en enveloppen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van Omapost (www.omapost.nl; met code coromapost kan dit tegen kostprijs).

3. Wijs ouderen op de Luisterlijn
Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767 of lokale nummers kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek.

4. Gebruik Corona Quarantaine Contact
De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina (www.kro-ncrv.nl/corona) kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden.

5. De Zilverlijn
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

We roepen iedereen op om gebruik te maken van deze mogelijkheden en hun maatje, oudere buurvrouw, buurman, opa of oma te helpen de komende tijd goed door te komen. Want alleen samen kunnen we eenzaamheid en nu ook corona verslaan.

Wil je iets voor een ander doen? Word Buddy! Buddy worden

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.